Ovogodišnji, internacionalni „Limenka teatar fest“ održaće se u Narodnom pozorištu Sombor od 30. avgusta do 3. septembra.
U toku pet festivalskih dana najmlađa publika će imati priliku da pogleda sedam predstava iz šest država - Bosne i Hercegovine, Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Perua i Srbije, koje su odabrale selektorka Ana Zdravković, glumica i rediteljka i Valentina Pavličić, glumica i umetnička direktorka „Limenka teatar festa”.
Festival će početi karnevalskom povorkom u kojoj će učestovati talentovana deca Sombora - glumci, pevači, balerine, tamburaši, folkloraši, sportisti i mali pčelari. Povorka će u 17.30h krenuti od zgrade Županije da bi, ulicom Kralja Petra I (Glavnom ulicom), u 18.30h stigla do Narodnog pozorišta Sombor, na otvaranje festivala.
Ulaznice za festivalske predstave se ne kupuju novcem već je potrebno da svaki gledalac na festival donese pet praznih limenki, za koje dobija jedan Alu-coin, prvu ekološku valutu na svetu, načinjenu od aluminijuma, kojom kupuje ulaznicu.
„Limenka teatar fest” nastao je u razvoju programa „Limenkica-ulaznica" koji postoji od 2009. godine. Idejni tvorci ovog projekta su Dečje pozorište „Čarapa”, Udruženje „Eko art" i „Škola plus" koji, četrnaest godina, kroz razne programe edukuju decu da recikliraju i da štite životnu sredinu.
Kroz programe je prošlo 80.000 dece i roditelja, a prikupljeno je i reciklirano preko pola miliona limenki.