Miroljub Nedović
Marko Kraljević

Koreograf: Žarko Goretić

predstava za decu

Narodno pozorište Sombor zahvaljuje na pomoći GKUD „RAVANGRAD“ i JKP „ČISTOĆA“

130 godina pozorišta
druga premijera u sezoni 2011/2012.
492. premijera od osnivanja

Igraju:
Marko Ninoslav Đorđević
Šarac Milica Janevski
Pripovedač, guslar Dimitrije Dinić
Vila Ravijojla Milijana Makević Mirkov
Glasnik, čobanica Tatjana Šanta
Vlaja, Gaja i Raja Jugovići, Musa Kesedžija Nemanja Bakić
Car Lazar, Starac Foča Mihajlo Nestorović
Plesači ovčice i stražari Milica Marković, Jovana Dobraš, Aleksandar Cvejić, Igor Macura

Marko Kraljević je ekološka bajka za decu u kojoj junak Marko, koji i nije nešto preterano pametan i hrabar, na nagovor cara Laze odlazi, zajedno sa svojim vernim konjem Šarcem, na nesvakidašnji megdan sa najvećim zagađivačem u carstvu, Musom Kesedžijom. Kroz priču nas vodi pripovedač, guslar, a Marko na svom putešestviju upoznaje braću Vlaju, Gaju i Raju Jugović, kao i čobanicu koju njegova devojka, Vila Ravijojla, iz ljubomore pretvori u ovčicu. Predstava je prošarana songovima i plesom i realizovana je u cilju ekološkog osvešćivanja i edukacije najmlađih gledalaca.
 

REČ REDITELJA

Pred nama je bajka o Marku Kraljeviću, junaku nad junacima, od kog se može puno naučiti. O hrabrosti, o drugarstvu, o ljubavi, a pre svega o ekologiji i čuvaju prirode. I sve to kroz stihove, ples, pesmu i vesele zgode. A i kroz poneku nezgodu, muku i zavrzlamu. Iako je Marko živeo nekada davno, danas svako može biti junak – ako pažljivo posluša šta Marko ima da mu kaže.

Dizajn zvuka: Aleksandar Vaci; inspicijent: Zoran Vučković; sufler: Ninoslav Vranić; Izrada dekora: Slobodan Marić, Đorđe Trnko i Ivan Kusturin/Dekor: Antun Lukić, Dejan Pletikosić, Andrej Todorović, Miloš Smiljić, Branislav Birvalski i Goran Berenji/Rekvizita: Danijel Učur i Dejan Vuković/Svetlo: Antun Renc i Igor Pekanović/Dizajn svetla: Stipan Petreš/Ton: Branko Marić/Izrada kostima: Dragana Gvardijan, Renata Terzić i Ljiljana Hari/Šminka: Radmila Pekez/Šef scenske opreme: Nemanja Vučković/Tehničko vođstvo: Stipan Petreš
Organizatori: Vesna Vranješ i Toplica Mandić