Emilio Karbaljido
Ruža sa dva mirisa

prevod: profesor Janja Gnjatović
izbor muzike: Snežana Udicki
izrada video materijala: Milan Đurđević

Igraju:
Gabriela Olgica Nestorović
Marlena Dragana Šuša

igraju u video materijalu:
MARKO ANTONIO LESUR: Ninoslav Đorđević
deca: Dušan Đurđević, Luka Marić, Jovan Vranješ, Nikita Vranješ i Milan Jović

Priča o dvema ženama koje, spojene nemilim događajem, odluče da svoje živote uzmu u svoje ruke. Kao potpune neznanke, one bivaju primorane na zajedničko delanje – treba da spasu svog zajedničkog muškarca iz zatvora, odnosno treba da skupe ogromnu sumu novca za njegovo oslobađanje. Kada, nakon mnogo truda, skupe tih milion pezosa, one, tada već prijateljice, shvate da taj muškarac, sa kojim imaju decu (koji je jednoj od njih muž, a drugoj ljubavnik) - takvu njihovu žrtvu uopšte ne zaslužuje.
 

Emilio Karbaljido (Emilio Carballido Córdoba, 1925 – 2008.) je meksički književnik. Studirao je englesku književnost, a magistrirao na odseku za literaturu na Nacionalnom Autonomus univerzitetu u Meksiku i pripadao je čuvenoj grupi poznatoj kao Generación de los 50. Napisao je preko sto dramskih dela, dve knjige pripovedaka i devet romana, a radio je i kao pozorišni reditelj. Veliki uspeh doživeo je već sa svojim prvim dramskim delom Rosalba i Los Laveros. Hit predstavu Ruža sa dva mirisa (Rosa de dos aromas) napisao je 1986. godine. U svetskoj literaturi postao je poznat po tome što je većina njegovih dela bila ekranizovana. Jedan od tih filmova bio je film Luisa Bunjuela (Luis Buñuel Portolés) Nazaren (Nazarín) iz 1959. godine.
 

Reč reditelja

Ovo je naša priča… naša ljubavna priča… moja… tvoja… Vaša… njegova… njena… pre ili kasnije… ili možda sada… Možda znamo da je živimo, možda ćemo tek saznati. Možda smo je svesni, a možda je prikrivamo od sebe… kako god… za ljubav ćemo se uvek boriti i zato je ovo naša priča… moja… tvoja… Vaša… njegova… njena… danas…sutra...

U njoj prepoznajemo veliki broj životnih faza kroz koje svako od nas prolazi kako bi zadržao osobu koju voli, ne priznajući sebi da smo često istovremeno nemoćni da išta promenimo. I naše junakinje prolaze kroz neuobičajeni proces emotivnog sazrevanja, u kome shvataju da je besmisleno boriti se za ljubav muškarca, koji to ne zaslužuje. Njih dve su sposobne, jake, uspešne i samosvesne žene, ali na emotivnom planu i dalje nesigurne i vrlo ranjive. Ispred njih se nalazi put pun prepreka na kome one treba da spasu supruga, dovodeći i svoju egzistenciju i ugled u pitanje. Na putu zajedničke spoznaje saznaće da ljubav nije ni front ni osvajanje teritorije, već spoj dve duše, u kome oboje žele da usreće jedno drugo, a ne stalno povređivanje jedne strane.

Takođe, ovo nije samo ženska priča, već univerzalna priča o snazi i trajnosti Ljubavi, koja nas uverava da uvek zaslužujemo drugu šansu i iskrenu ljubav, koju ćemo ostvariti jedino ako se neopterećeni prepustimo novim izazovima koje nam život donosi. Zarazna vera u mogućnost nove ljubavi nakon bilo kakvog neuspeha je ono što želimo da prenesemo na vas.. I na Vas, na nju… na njega…na tebe….

Snežana Udicki

inspicijent: Zoran Vučković;
video i ton: Igor Pekanović; svetlo: Antun Renc i Miloš Smiljić; dizajn svetla: Stipan Petreš; izrada dekora: Đorđe Trnko, Slobodan Marić, Ivan Kusturin; izrada kostima: Renata Terzić, Dragana Gvardijan, Ljiljana Hari; šminka: Radmila Pekez; rekvizita: Danijel Učur; dekor: Antun Lukić; šef scenske opreme: Nemanja Vukićević; tehničko vođstvo: Stipan Petreš
organizatori: Vesna Vranješ i Toplica Mandić