Vesti

TARTIF - tri nagrade na pozorišnom festivalu „Bucini dani"

Na pozorišnom festivalu 6.Bucini dani u Aleksandrovcu, žiri u sastavu Dušanka Stojanović Glid, predsednica, Andrej Šepetkovski i Đurđa Tešić, članovi, doneo je odluku da predstavi TARTIF, autorski projekat Igora Vuka Torbice rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor, pripadnu tri glumačke nagrade.

• Grand pri „Milosav Buca Mirković”- glumačko ostvarenje festivala – pripao je Hani Selimović za ulogu Dorine.
„Za razliku od muških, u dramskoj literaturi ženskih uloga ima manje. Hana Selimović u ulozi Dorine spaja oba pola, izjednačivši ljudsku patologiju, strahove, zebnje i nemire. Savremeni neurotični čovek permamenentno opaža zlo koje misli da u svojoj izopačenoj mašti vidi samo on. Dorina je preosetljiva, krhka, skrajnuta, socijalno zgažena ali i dalje moralom vođena individua. U mračnom, dijaboličnom, demonskom svetu njen glas u bukvalnom smislu egzekutorskim pozorišnim postupkom biva udavljen.”

• Nagrada Zlatno zrno za najbolju žensku ulogu pripala je Tijani Marković za ulogu Elmire.
„Ženski likovi koji su supruge muškaraca na pozicijama, u dramskoj literaturi uvek odišu inferiornošću, dubokom zavisnošću od moćne pozicije muškarca. Tijana Marković u ulozi Elmire, nosi esenciju žene marionete, žene ispranog mozga sa lepezom malograđanskih odluka nametnutih od sistema vrednosti vođenih neslobodom. Ugušeni erotizam lika Elvire izrazito ističe umetničke sposobnosti za kreiranje uzbudljivog komično - dramskog karaktera.”

• Nagrada Zlatno zrno za najbolju mušku ulogu pripala je Marku Markoviću za ulogu Kleanta.
„U celokupnoj dramskoj literaturi muških uloga ima napretek. A na ovom festivalu, Marko Marković ulogom Kleanta je efektno,ekscentrično i nadahnuto pokazao umeće da se od svake uloge može napraviti virtuozna mentalna egzibicija koja ima umetnički pečat.”