Vesti

Predstava TARTIF - pet nagrada na 22. Teatar festu „Petar Kočić“, Banja Luka

Predstava TARTIF, autorski projekat Igora Vuka Torbice rađena u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad i Narodnog pozorišta Sombor, proglašena je za najbolje pozorišno ostvarenje 22. Teatar festa „Petar Kočić“ u Banjaluci.
Stručni žiri u sastavu prof. dr Luka Kecman, teatrolog, Selimir Radulović, književnik i Miloš Latinović, direktor Bitef teatra, Beograd, kazao je da ovu predstavu odlikuje izuzetan sklad kolektivne igre, vrhunsko glumačko umeće, jasna i perfektna rediteljska poetika koja je u apsolutnom skladu sa scenografskim i kostimografskim rešenjima i koja ide u red predstava koje se imenuju kao totalni teatar.
Predstava je osvojila pet nagrada.

• Nagradu za najbolju predstavu Festivala
• Nagrada za najbolju režiju pripala je Igoru Vuku Torbici.
„Vrlo promišljenim i tačnim osavremenjavanjem Molijerovog teksta reditelj je ponovo dokazao svoju specifičnu rediteljsku poetiku.”
• Nagrada za najbolju glumicu festivala pripala je Hani Selimović za ulogu Dorine
„Izuzetnim glumačkim sredstvima, kontrolisanom ekspresijom, u igri pre svega, Selimovićeva je dočarala lik kompleksne žene koja je spremna na rušenje svega postojećeg da bi se ostvarila njena istina.”
• Nagradu za najboljeg glumca festivala pripala je Saši Torlakoviću za ulogu Tartifa.
„U izuzetno zahtevnom glumačkom zadatku ostvaren je visok stepen igre kojom je demonstrirano potpuno poznavanje široke lepeze glumačkog izražavanja.”
• Nagradu RTRS-a „Korak u hrabrost” pripala je Igoru Vuku Torbici za adaptaciju i režiju.