Vesti

MALOGRAĐANI Maksima Gorkog - gostovanje Dramskog teatra na Vasiljevskom, Sankt Peterburg, Rusija

U okviru Dana ruske kulture, na Velikoj sceni, u sredu, 5. juna, u 20 časova,  gostuje Dramski teatar na Vasiljevskom, iz Sankt Peterburga, Rusija. Predstava MALOGRAĐANI Maksima Gorkog u režiji Vladimira Tumanova, u Narodnom pozorištu Sombor, imaće svoju srpsku premijeru.

Dramski Teatar na Vasiljevskom jedan je od namlađih i najinteresantnijih glumačkih kolektiva u Sankt Peterburgu. Pozorište je osnovano 1. septembra 1989. godine i za vreme svog postajanja postiglo je velike uspehe, stvorilo je bogat i raznovrsan repertoar, koji odgovara ukusima kako zahtevne tako i široke publike. Na repertoaru su izvođenja savremenih autora, kao i ruske klasike: „Ujka Vanja“ Antona P. Čehova, „Deca sunca“ Maksima Gorkog, „Idiot“ Fjodora M. Dostojevskog, „Devojka bez miraza“ Aleksandra N. Ostrovskg, „Ženidba“ Nikolaja V. Gogolja.
Umetnički direktor je osnivač Teatra je Vladimir Slovohotov, koji je uspeo da okupi sjajan glumački ansambl. Sa pozorištem su sarađivali i sarađuju istaknuti režiseri: Rezo Gabriadze, Roman Viktjuk, Roman Smirnov, Andžej Bubenj. Od 2011. godine glavni režiser pozorišta je Vladimir Tumanov; dobitnik nagrade „Zlatni sofit“.
Teatar je osvajao najveće državne pozorišne nagrade i učestvovao na gotovo svim međunarodnim festivalima: ruska nacionalna nagrada „Zlatna maska“, nagrada Vlade Ruske Federacije, glavna Peterbuska nagrada „Zlatni sofit“, nagrada „Trijumf“, nagrada za mlade talente „Prodor“.
Teatar broji 350 zaposlenih, od toga je 65 glumaca među kojima je i četvoro narodnih umetnika i 17 zaslužnih umetnika Rusije.

Podeli sadržaj