GRADSKI MUZEJ SOMBOR DOBIO ZNAČAJAN MUZEJSKI EKSPONAT
TRAJNA ZAŠTITA PLANOVA IZGRADNjE SOMBORSKOG POZORIŠTA
Originalni planovi izgradnje somborskog pozorišta, za koje se decenijama verovalo da su izgubljnjeni, u junu su poklonjeni Gradskom muzeju. Odlukom Gradskog veća iz budžeta Grada Sombora obezbeđeno je 300.000 dinara za konzervaciju i uramljivanje planova.
Gradski muzej Sombor dobio je veoma značajan muzejski eksponat, koji će Somborci moći da vide prvi put na izložbi povodom proslave 140-te godišnjice pozorišta u novembru.
Originalni planovi izgradnje somborskog pozorišta arhitekte Adolfa Vajte iz okoline Požuna (Bratislave) su dobijeni na poklon u junu ove godine konferencije konzervatora Srbije u Gradskom muzeju Sombor. Bojan Kojičić, istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Zrenjanina ih je poklonio Istorijskom odeljenju GMS, želeći da ovaj jedinstveni dokument vrati Somboru. Decenijama se smatralo da su planovi izgubljeni i ne zna se kad, kako i zašto su ovi originali došli u posed uglednog novosadskog advokata Đorđa Tabakovića. Nakon njegove smrti su slučajno pronađeni u koferu sa Tabakovićevim arhitektonskim planovima i njegova ćerka Marijana je dozvolila Bojanu Kojičiću da planove pokloni Gradskom muzeju.
- Planovi su bili umotani u rolnu sa osam originala na kartonu, ručno izrađenih, sa potpisima arhitekte i legendama na mađarskom jeziku, te veoma krti, zaprljani i oštećeni. Zbog njihovog značaja za istoriju pozorišta i somborske kulture odmah su konsultovani konzervatori iz Muzeja Vojvodine, koji su prihvatili da obave neophodan konzervatorski tretman. Konzervatorka Sanja Vlahović je već otpočela tretman, jer je proces zahtevan i dug, a predviđeno vreme za završetak konzervacije je oktobar 2022. Vrednost konzervacije i uramljivanja konzerviranih tabli je 300.000 dinara i novac je, odlukom Gradskog veća, obezbeđen iz budžetskih rezervi Grada Sombora u julu 2022. godine. Gradski muzej Sombor je veoma zahvalan gradonačelniku Sombora Antoniju Ratkoviću i gradskoj većnici za kulturu Aniti Stojakov, koji su prepoznali značaj ovih originala za naš grad i založili se za njegovu trajnu zaštitu - kazala je Milka Ljuboja, muzejska savetnica istoričarka Gradskog muzeja Sombor.
Kako nam je Ljuboja objasnila, detaljnim pregledom ustanovljeno je da se radi o crtežima na hamer papiru za čiju izradu su se koristili tuševi u više boja i grafitna olovka. Mestimično su prisutni zapisi, potpisi i pečati.
- Svi primerci su duži vremenski period stajali urolani u neuslovnom ambijentu. Smanjena relativna vlažnost je uzrokovala krtost papira a samim tim manja ili veća mehanička oštećenja prilikom rukovanja predmetima. Papir je vidno zaprljan, mestimično su prisutne mrlje organskog i neorganskog porekla. Margine su manje ili više zacepljene, nekim primercima nedostaju veći delovi. Laboratorijskim ispitivanjem je ustanovljena blaga povećanost ph vrednost papira. Pregledom USB mikroskopom utvrđeno je da je papir očuvane strukture. Pigmenti su mehanički postojani ali rastvorljivi u vodi i ostalim rastvaračima. Kod nekih primeraka postoje tragovi predhodne nestručne restauracije izvedene neadekvatnim papirima i vezivima - istakla je Milka Ljuboja.
Nakon sprovedenog pregleda, laboratorijskih ispitivanja i utvrđivanja stepena oštećenosti predmeta konstatovano je da je neophodno sprovesti sledeće postupke konzervacije i restauracije: kontrolisano vlaženje, odnosno, vraćanje elastičnosti presušenim papirima u specijalnoj komori uz detaljno praćenje procesa, mehaničko čišćenje, uklanjanje predhodne restauracije, lokalno hemijsko uklanjanje mrlja, suvu neutralizaciju, ojačavanje adekvatnim vezivom, ručnu restauraciju japanskim papirom različite strukture i debljine, kao i neutralnim papirima za dodavanje delova koji nedostaju uz korišćenje neutralnog veziva, ispravljanje u knjigovezačkoj presi, izradu prateće tehničke dokumentacije uz foto dokumentaciju, pre u toku i nakon završetka procesa konzervacije i restauracije.
U sklopu proslave 140-te godišnjice Gradskog muzeja planirana je stručna obrada konzerviranih planova i izdavanje prigodne publikacije.
Tamara Stojković, Somborske novine